Werking van een veldoven

Start Omhoog Opgravingen Google Earth Adressen Activiteiten Zelf iets gevonden? Publicaties

 

Start
Omhoog
Opgravingen
Google Earth
Adressen
Activiteiten
Zelf iets gevonden?
Publicaties

 

Een veldoven heeft 4 dikke muren die de oveninhoud goed van de lucht afsluiten. Het grondplan is meestal langwerpig, rechthoekig. In het geval van Berg en Bos dus 7,5 bij 19,5 meter. De lange zijden zijn voorzien van openingen die aansluiten op de stookgangen zodat het vuur gevoed kan worden. De korte zijden worden open gehouden om de oven te kunnen vullen en leeghalen. Tijdens het stoken worden deze openingen dichtgemaakt.

De stenen van de constructie worden niet altijd van te voren gebakken omdat ze tijdens het gebruik vanzelf hard worden. In het geval van Berg en Bos werden aan beide korte zijden ongebakken stenen aangetroffen.

Ongebakken steen aan de zuidzijde (korte zijde) vande oven in Berg en Bos

Voor het bakproces worden de bakstenen op hun zijde gestapeld op een zogenaamde stapelgang. Hiertussen worden de smalle stookgangen uitgespaard, aansluitend op de vuurmonden. Vanaf een bepaalde hoogte stapelt men ook boven de stookgangen. Tenslotte wordt het geheel afgedekt met enkele lagen platgelegde, gebakken stenen.

Het bakproces neemt meerdere weken in beslag. Bij een oveninhoud van ongeveer 50.000 stenen - zoals in Berg en Bos - mag men rekenen op 3 a 4 weken voor het stapelen, stoken, afkoelen en leeghalen van de oven. Op die manier konden rond 1400 4 tot 6 ovenladingen per seizoen gebakken worden. Dat komt dus neer op zo' n 300.000 stenen per jaar. Bij te vochtig weer kon men dit aantal niet halen.

Overgenomen uit ' Archeologie in Vlaanderen VI 1997/1998