Houtskoolmeilers Radio Kootwijk

Start Omhoog Google Earth Adressen Activiteiten Zelf iets gevonden? Publicaties

 

Start
Omhoog
Google Earth
Adressen
Activiteiten
Zelf iets gevonden?
Publicaties

In 2012 werd door Staatsbosbeheer een voormalige akker omgezet in natuur. Onderdeel van dit project was om van een deel van het terrein de bemeste bovenlaag te verwijderen. Daarbij kwamen sporen te voorschijn die bij nader onderzoek werden ge´nterpreteerd als houtskoolmeilers.

In een meiler wordt hout verkoold tot houtskool door het af te dekken zodat er te weinig zuurstof is voor volledige verbranding. De houtskool werd vervolgens gebruikt voor bijvoorbeeld ijzerwinning of glasbewerking. Het houtskool levert dan een veel heter vuur op dat bij het verbranden van hout. Bij ijzerwinning onttrekt het bovendien zuurstof aan het ijzererts.

Het terrein is door de AWA afgezocht en in totaal kwamen 30 meilers te voorschijn. De houtskool zal nog worden gedateerd met behulp van C14 datering, maar aan de hand van het formaat (ongeveer 120 cm) ligt een datering in de 8e - 10e eeuw voor de hand. In Zutphen werden op de Looerenk 250 vrijwel identieke meilers gevonden die allemaal uit deze periode dateren.

Houtskoolmeiler bij Radio Kootwijk

Zie ook De Stentor van 14-4-2012