Enkwallen

Start Omhoog Google Earth Adressen Activiteiten Zelf iets gevonden? Publicaties

 

Start
Omhoog
Google Earth
Adressen
Activiteiten
Zelf iets gevonden?
Publicaties

In 2011 heeft de AWA op verzoek van het Geldersch Landschap onderzoek gedaan naar de enkwallen van Loenen en Beekbergen.

Vooral de Loenense wal is indrukwekkend: Ze is meer dan 4 km lang. interessant is ook vooral dat van de aanleg van de wal in 1684/1685 archiefstukken zijn uit het archief van Huis ter Horst. Op die manier kon niet alleen in het veld worden onderzocht hoe de wal er nu uit ziet, maar ook hoe ze oorspronkelijk is aangelegd.

Aan het eind van de 17e eeuw had men op de Veluwe erg veel last van wild dat schade op de akkers aanbracht. Uit een brief in het archief in Arnhem werd aan de opper jagermeester van stadhouder Willem III gevraagd of met de jacht het probleem niet kon worden verminderd.

De AWA heeft op een aantal plaatsen de wal opgemeten. Later is door archeologisch onderzoeksbureau RAAP ook nog een sleuf door de wal gegraven om de opbouw te kunnen bestuderen.

De resultaten van het onderzoek door RAAP en door de AWA sloten goed op elkaar aan. De wal bestond oorspronkelijk uit een gracht (aan de buitenzijde) en een wal. Gemeten vanaf de onderkant van de gracht tot de bovenkant van de wal was de hoogte ongeveer 2 meter (7 voet). Daarvan resteert nu op sommige plaatsen nog ruim een meter.

Achtergrond van het project en de complete rapportage van de AWA zijn HIER te vinden.

Opmeten van de enkwal in Beekbergen (Engeland)