Regio Lezing: Prehistorie van de Noordzee

Start Omhoog Opgravingen Google Earth Adressen Zelf iets gevonden? Publicaties

 

Start
Omhoog
Opgravingen
Google Earth
Adressen
Zelf iets gevonden?
Publicaties

Tot ongeveer 8000 jaar geleden lag de Noordzee droog en bewoonden mensen het gebied tussen Nederland en Engeland. De laatste jaren zorgen het opspuiten van zand op de Nederlandse stranden en grote projecten zoals de Tweede Maasvlakte dat er steeds meer archeologische vondsten opduiken uit dit verdronken land. Die variëren van het welbekende schedelfragment van ‘Krijn’, de eerste Nederlandse Neanderthaler, tot vele benen pijl- en speerpunten en van dierenresten met bewerkingssporen tot bijzondere vuurstenen voorwerpen. Ook menselijke botresten worden regelmatig gevonden, sommige zelfs met snijsporen van vuurstenen werktuigen!

Benen harpoenen uit de Noordzee (Foto RMO)

Op 29 Januari 2019 zal Marcel Niekus een aantal ontdekkingen uit de steentijd van de Noordzee de revue laten passeren. Hij zal ook ingaan op de waardevolle bijdrage die de vondsten leveren aan onze kennis over de Steentijden in Noordwest-Europa.

Marcel Niekus heeft archeologie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en is sinds 1997 werkzaam in de archeologie. Hij heeft zich gespecialiseerd in de Oude- en Midden-Steentijd en werkt als zelfstandige voor verschillende bedrijven en overheden.

De lezing is georganiseerd door de regionale afdeling van de AWN en vindt plaats op dinsdag 29 januari om 19.30 uur in Wijkzalencentrum Van Vlotenlaan 85, 7412 SC  Deventer. Toegang leden 2 Euro, niet-leden 3 Euro.