Nederzetting op de Braamberg

Start Omhoog Google Earth Adressen Activiteiten Zelf iets gevonden? Publicaties

 

Start
Omhoog
Google Earth
Adressen
Activiteiten
Zelf iets gevonden?
Publicaties

Op de Ugchelse heide tussen Hoederloo en Hoog Buurlo ligt de Braamberg. Vanaf dit hoger gelegen deel van de heide is een prachtig uitzicht over de heide.

Het is bekend dat in deze omgeving een 6e eeuwse nederzetting heeft gelegen, waarschijnlijk met de naam Dabbelo. Een nederzetting met deze naam werd genoemd in het jaar 855. 

Bij een opgraving in de buurt in 1981 door prof. Heidinga (bekend van zijn opgraving van het middeleeuwse Kootwijk in de jaren 70 van de vorige eeuw) is gebleken dat in de nederzetting waarschijnlijk lokaal gewonnen ijzer werd verwerkt.

Staatsbosbeheer is momenteel bezig om de stuifzanden in deze omgeving uit te breiden. Daarvoor verwijderen ze de begroeiing. Vanwege de werkzaamheden aan het stuifzand heeft de gemeente archeoloog een aantal onderzoeken gedaan waarbij ook de AWA betrokken was.

Panorama vanaf de Braamberg

Klappersteen en ijzerslak

Bij het zoeken naar mogelijke resten van Dabbelo vond de AWA ijzerslak en stukken klappersteen. Dat zijn de bekendste resten van ijzerwinning. Opvallend van de slak was dat deze zo veel ijzer bevatte dat hij met een magneet aangetrokken kon worden. Dat wijst er op dat het niet om afval gaat van de ijzerwinning, maar van de verdere verwerking. Nadat er ruw ijzer werd gewonnen, werden de laatste resten vervuiling daar uit gesmeed totdat alleen zuiver smeedijzer over bleef. Op de plek waar het ijzer is gewonnen worden vaak grote hopen vloeislak gevonden. Op de plek van het smeden, dus de volgende stap in de verwerking is het afval duidelijk anders

Ook in de Apeldoornse Courant zijn verschillende artikelen verschenen over de recente onderzoeken in de omgeving van de Braamberg.

De Stentor van 19 Augustus 2006 "Archeoloog wil Dabbelo van onder het zand halen"

De Stentor van 5 September 2006 "Archeoloog wil Dabbelo vanonder het zand halen"

De Stentor van 7 September 2006 "Vermoeden bestaan Dabbelo bevestigd"